Blok Czekoladowy Gooroąco polecam :3 |
Ilość porcji: forma dowolna, około 25 kawałków
Składniki
250 g masła*
500 g mleka w proszku
1/2 szklanki wody
1,5 szklanki cukru lub cukru pudru
6 łyżek kakao
ok. 450 g herbatników
Krok 1.
Do rondelka wlewam wodę i wrzucam masło, podgrzewam aż masło się roztopi. Wtedy dodaję cukier i mieszam, aż cukier się roztopi.
Krok 2.
Dodaję kakao, mieszam a potem odstawiam by masa przestygła.
Krok 3.
Herbatniki przekładam do woreczka (kilka odkładam na bok) i za pomocą tłuczka rozgniatam na drobno. Połowę takich pokruszonych herbatników wkładam do miski.
Krok 4.
Dodaję masę kakaową (może być ciepła) i mleko w proszku. Miksuję za pomocą miksera.
Krok 5.
Dodaję resztę ciastek, (można bakalie, jak kto woli) i mieszam łyżką (masa dość gęsta).
Krok 6.
Formę wykładam papierem do pieczenia, kładę masę. Najpierw kładę troszkę i dociskam, a potem dokładam resztę.
Krok 7.
Ważne by masę dobrze docisnąć!
Wciskam jeszcze kilka herbatników, tych co zostawiłam sobie na początku, tak pod skosem(dla ładnego wzoru).
Dociskam z wierzchu i wkładam do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
Krok 8.
Wyjmuję z formy, zdejmuję papier i kroję blok czekoladowy na kawałki :)
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz